Behandeling oedeemtherapie

Behandeling

De behandeling door een oedeemtherapeut kan bestaan uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden.

 • Manuele lymfedrainage
  Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op het stimuleren van de afvoer van lymfvocht. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfsysteem nog intact is.
 • Oefentherapie
  In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een bewegingsbeperking in bijvoorbeeld het operatiegebied. Ook kan bewegingsomvang en spierkracht afgenomen zijn, mede door het lymfoedeem. Door middel van oefeningen kan er een belangrijke invloed worden uitgeoefend op de bevordering van functies bijvoorbeeld in de ledematen en/of het verbeteren van de afvoer van het lymfvocht. Een huiswerkprogramma waarmee u zelf aan de slag gaat is hier een onderdeel van.
 • Ademtherapie
  Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling kunnen binnen de oedeemtherapie de afvoer van lymfevocht verbeteren.
 • Compressietherapie
  Door middel van het aanleggen van bandages wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uitreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt.
  De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is (als het overschot aan vocht weg is), kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
 • Lymftaping
  Als ondersteuning van de oedeemtherapie wordt soms gebruik gemaakt van een specifieke tape (curetape of kinesiotape) die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.
 • Voorlichting
  Uitleg en voorlichting worden gegeven over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

De oedeemtherapeut bekijkt per patiënt welke aanpak het beste is om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen en te behouden.

De oedeemtherapeut heeft na de opleiding Fysiotherapie een erkende opleiding Therapeutische (manuele) lymfdrainage en oedeemtherapie gevolgd. Alleen dan volgt registratie in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR). Door de gespecialiseerde opleiding is de oedeemtherapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw oedeem te beoordelen en daar een passend behandelplan bij op te stellen.