Lymfedrainage en oedeemtherapie Middelburg

Wat is lymfe en wat houdt het lymfestelsel in?

Net als de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfestelsel waar lymfe doorheen stroomt. Het lymfestelsel ziet er vergelijkbaar uit met het stelsel voor de bloedsomloop. In tegenstelling tot de bloedcirculatie is het lymfestelsel alleen een afvoerend systeem. Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam, voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. Het systeem bestaat uit lymfebanen die het vocht transporteren en lymfeknopen die een zuiverende werking hebben. Als het lymfevocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied weer terug in de bloedbaan. Met name in de oksels, liezen en in de hals zitten veel lymfeknopen.

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Hierbij is een toename van omvang aanwezig. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Een van de vormen is lymfoedeem. Lymfoedeem ontstaat doordat de afvoer van lymfevocht is verminderd en kan voorkomen in alle ledematen, in het gelaat of op de romp. Dit kan worden hersteld door het gebruik van oedeemtherapie.

Soorten oedeem

  • Aangeboren of primair lymfoedeem. Vaak is dit al op jonge leeftijd zichtbaar. Het oedeem ontstaat doordat er afwijkingen zijn in de aanleg van het lymfstelsel.
  • Secundair lymfoedeem (ontstaan als gevolg van een andere aandoening, vooral binnen de oncologie). Bekend zijn vooral het armoedeem na een borstoperatie waarbij delen van het lymfstelsel worden verwijderd of beschadigd of het beenoedeem na een gynaecologische of urologische operatie.
  • Een tweede veel voorkomende vorm is veneus oedeem.
  • Bij veneus oedeem functioneert de terugvloei via de aderen niet goed.
  • Al deze vormen zijn goed te behandelen door middel van oedeemtherapie.

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?

  • een gevoel van spanning of stuwing van de huid
  • pijnlijk of tintelend gevoel in aangedane deel van het lichaam (arm of been)
  • toename van de omvang van het lichaamsdeel (buik, arm of been), waardoor beperking in dagelijkse bezigheden